Til hovedinnhold mobile facebook envelope-open phone mail

Advokat Marte Randen von Hirsch prosederte på vegne av fornærmede etter en trafikkulykke krav om oppreisningserstatning på kr 100.000,- for Nordmøre tingrett. Tingretten gav fornærmede fullt medhold.

Fornærmede ble påkjørt av en bil da hun var i ferd med å krysse en fotgjengerfelt i desember 2018. Hun ble påført alvorlige personskader, og er for tiden sykemeldt. Politiet tok ut tiltale mot sjåføren. I straffesaken mot sjåføren, fremsatte vi på vegne av skadelidte krav om oppreisning direkte fra skadevolder.

Oppreisning er erstatning for den "voldte tort og smerte" etter skadeserstatningsloven § 3-5. Det er altså snakk om erstatning for skade av ikke-økonomisk art. Formålet med oppreisningserstatningen er sammensatt. Oppreisning skal virke som straff og skal gi skadelidte oppreising for den krenkelsen vedkommende er utsatt for. Utover dette skal oppreisningen være en kompensasjon for fysiske og psykiske skader.

Tingretten mente at vilkårene for oppreisning var oppfylt i saken. For det første var det på det rene at fornærmede var påført en "personskade". For det annet var det på det rene at påkjørselen var årsaken til skadene., slik at kravet til årsakssammenheng var oppfylt. For det tredje gav retten fornærmede medhold i at skadevolder hadde opptrådt "grovt uaktsomt", som er lovens krav til skyldgrad.

Tingretten la uaktsomhetsvurderingen vekt på at sjåføren var godt kjent på veien der ulykken fant sted og at ulykken skjedde på en rett strekning som var oversiktelig for sjåføren. Retten kom til at skadevolder hadde "utvist en uoppmerksomhet på flere sekunder på et sted og på et tidspunkt av døgnet det var mange fotgjengere og andre myke trafikanter i trafikken". Det var i følge retten snakk om en langvarig og kvalifisert uoppmerksomhet. Dette kvalifiserte til grov uaktsomhet.

Retten kom til at et rimelig nivå på oppreisningserstatningen var kr 100.000,-.

Les dommen her