Til hovedinnhold mobile facebook envelope-open phone mail

Høyesterett frifinner treningssenter for erstatningsansvar etter skade på spinningsykkel. Saken gjelder spørsmålet om et treningssenter er ansvarlig på objektivt grunnlag for skade en kvinne pådro seg ved fall fra en spinningsykkel.

Skadelidte var på spinning- trening, hun hadde låst bena på pedalene da bolten, som setet er festet til, knakk slik at hun falt bakover på en annen spinningsykkel.

Spørsmålet Høyesterett måtte ta stilling til var om treningssenteret er ansvarlig på objektivt grunnlag for den skaden skadelidte ble påført da setebolten på spinningsykkelen brakk. 

Objektivt ansvar er ansvar uten skyld. Objektivt ansvar er aktuelt for skader som følge av en stadig risiko for omgivelsene, og bygger på risikobetraktninger og interesseavveininger. Det følger av rettspraksis at det skal foretas en nærmere vurdering, der man må spørre om risikoen er stadig, typisk og ekstraordinær". Høyesterett legger til grunn at det må foreligge en risiko med visse særtrekk, der spørsmålet om risikoen er ekstraordinær, står sentralt.

Skaderisikoen skal vurderes opp mot dagliglivets risiko. Høyesterett konkluderer med at moderate skader som skyldes trening og fritidsaktiviteter, er vanlig og en del av den generelle risiko som er knyttet til disse livsområdene. 

Høyesterett er helt klar på at treningssenteret her ikke hadde skapt en risiko som oversteg dagliglivets generelle risiko.

Dommen kan leses i sin helhet her